Istentisztelettel vette kezdetét vasárnap délelőtt a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezetének megemlékezése a város evangélikus templománál, ahol Nagy Csaba elnök köszöntötte a megjelenteket.

A huszonegyedik alkalommal megrendezett ünnepség szónokaként Lazók Zoltán polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a hősök napján nem csak a világháborúkban elhunyt katonák előtt tisztelgünk, hanem a magyar történelem valamennyi hőse és áldozata előtt is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megőrizhessük hazánkat a Kárpát-medencében.

- Gyáva ember nem válhat hőssé, mert legyen amúgy valaki a hétköznapi életben óvatos, megfontolt vagy akár éppen gyáva, a hősiesség pillanatában bátorrá nemesedik. Nem az válik hőssé feltétlenül, aki vakmerő, vagy csak bátor hétköznapi körülmények között, hanem aki megőrzi vagy önmagában felismeri és meg is éli bátorságát. Ez a helytállás és ez a példa nemcsak tanítható, hanem tanítandó is. Nem azért, mert a mai fiataloknak feltétlenül hőssé kellene válnia, hanem azért, hogy tudják, az őseik közül sokan váltak hétköznapi emberből hőssé, és mi azért beszélhetünk ma erről, mert ők voltak annyira bátrak, hogy hőssé legyenek – fogalmazott a városvezető.

Kun Ferencz, a szövetség országos alelnöke emlékeztetett az elmúlt évszázadok azon kiválóságaira – közöttük nem egy hölgyet felidézve -, akik bátorságukkal és hősiességükkel beírták magukat örökre a történelemkönyvekbe.

Az eseményen, amit a Szíjj Irma Kamarakórus előadása tett még emlékezetesebbé, Farkas Etelka evangélikus lelkész mondott imát az elesettekért, végül Oroszlány önkormányzatának, intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői az emléktábláknál elhelyezték a kegyelet koszorúit, virágait.

2018. május 28., 06:50