A Magyar Hősök Napja elő rendezvényeként „Emlékezet a hősökre 1914-18 - Ecsettel a békéért” címmel kiállítás nyílt pénteken az OKSZÍK-ban.

A Krajczáros Alapítvány nemzetközi tárlata lengyel, magyar, szlovák művészek alkotásaiból, az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából nyílt meg a látogatók előtt. A megjelenteket - köztük File Beáta jegyzőt - Körtvélyfáy Zoltán művelődésszervező köszöntötte. Beszédet mondott Németh István, a Krajczáros Alapítvány kurátora, aki külön köszönetét fejezte ki a kiállítást befogadó és támogató művelődési intézménynek. Közel 100 kép került kiállításra, a teljes kollekció 47 művész közel 140 alkotásából áll.

Árva Ferenc tör ténelemtanár megnyitó beszédében rendhagyó módon a családját érintő háborús emlékekről beszélt, majd Oroszlány vonatkozásáról is említést tett.

„Oroszlányból, az alig 1600 fős faluból, több mint 300 fő, a férfiak majdnem fele vonult be katonának. A fronton harcoló férjek, apák, testvérek közül sokan, több mint ötvenen életüket adták a hazáért, távol otthonuktól, idegen földön. Az Oroszlányból bevonultak közül minden hatodik férfi életét áldozta kötelességének teljesítése közben a fronton. A háborúk szétválasztják a nemzeteket, de bizonyos emberi értékek, cselekedetek nemzetek felettivé emelkednek, amelyek előtt mindenki fejet hajt. Ezek az értékek nem szétválasztanak, hanem összekötnek bennünket!”

A tárlaton első alkalommal látható a jelenleg Tatabányán élő, de oroszlányi kötődésű Bárdos József festménye, melyet az Alapítvány számára ajánlott fel.

2018. május 27., 08:53