Széles témakört érintő író-olvasó találkozót szervezett a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, melyen Nagy Csaba elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert.

Az OKSZÍK kamaratermében csütörtökön megtartott előadáson Csáky Pál: Egy hang Közép-Európából című könyvének bemutatójára került sor, melyet Glatz Ferenc akadémikus történész, az MTA egykori elnöke ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Csáky Pál egy őshonos kisebbség, a magyar közösség tagja a Felvidéken. Húsz évig rendelkezett mandátummal a szlovák parlamentben, 1998. és 2006. között a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese volt. 2014. óta tagja az Európa Parlamentnek, a Petíciós Bizottság alelnöke, emellett elismert író.

A bemutatott publikáció a szerző 17. könyve, mely három nyelven - angolul, magyarul és szlovákul - jelent meg 2017-ben a római szerződések aláírásának 60. évfordulója tiszteletére.

" Európának ma több empátiára van szüksége. Lelki-spirituális közeledésre a széthúzó tendenciákkal szemben. Ehhez viszont az is szükséges, hogy igyekezzünk jobban megismerni egymást. Egymás történelmét, gondolkodásmódját, problémáit, prioritásait. Megismerni a múlt azon történéseit is, amelyek reakcióinkat, nézeteinket máig befolyásolják. Az egyik alábecsült eleme a XX. századi történelemnek az a más-más irányú fejlődés, amely az 1945 és 1990 közötti időszakban nagyon eltérő módon szocializálta Európa keleti és nyugati felének polgárait. Dialógussal az általa okozott szakadékokat is oldani kellene, csakúgy, mint annyi más, szellemi-érzelmi különbözőséget is. Ez a könyv szerény hozzájárulás kíván lenni az oly szükséges európai dialógushoz."- hangzott el az ajánlásban.

Az esemény zárásaként a szerző dedikálta és megajándékozta könyvével a szépszámú hallgatóságot.

2018. május 25., 07:07