Hagyományosan, évente három alkalommal szervez kirándulást tagjainak, támogatóinak az oroszlányi Rákóczi Szövetség. Idei nyitányként a Balaton déli partján lévő látványosságok közül tekintettek meg néhányat.

Elsőként a balatonszárszói József Attila Emlékházat keresték fel. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségéből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. A szárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket egész életművének dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Ezt követően a balatonkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom látogatása következett, ahol Vaslabán Csaba Antal plébános – aki több alkalommal járt már Oroszlányban – fogadta a társaságot.

Az atya részletesen ismertette a latinkereszt alaprajzú templom történetét, és büszkén kiemelte, hogy a Somogy Megyei Közgyűlés 2008-ban „Örökségünk – Somogyország Kincse” címet adományozta az egyházi épületnek.

A balatonmáriafürdői Promenád Étteremben elfogyasztott ízletes ebéd, a mólón tett séta és a Balaton panorámája kellemes felüdülést hozott a ragyogó időben.

Következő állomásuk Balatonszemes volt, ahol először a Postamúzeumot nézték meg.

A Hunyadi-család birtokán a 18. század végén istálló céljára emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a múzeumnak. Állandó kiállításként a „Kocsi szekértől a postaautóig” című jármű gyűjteményének válogatott darabjait tárja a látogatók elé.

Az épület szomszédságában található Latinovits Zoltán Emlékmúzeum megtekintésével zárult a kirándulás. A tárlat a tragikus körülmények között elhunyt színészkirály, Latinovits Zoltán /1931-1976/ pályáját mutatja be fotók és dokumentumok tükrében.

„Ezek a kirándulások nagyon fontos összetartó erőt képviselnek civil szervezetünk életében.” – fogalmazott Nagy Csaba elnök, az egész napos program szervezője.

Mint megtudtuk, július közepén egy hétvégére a tiszacsegei termálfürdőbe látogatnak el, majd szeptember végén Szabadbattyán-Nádasdladány-Nagyvázsony megtekintésével vár és kastélytúrát szerveznek.

2018. május 21., 08:36