A magyar kormány 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották.

A város iskoláinak diákjai töltötték meg hétfőn a művelődési központ színháztermét, ahol Körtvélyfáy Zoltán, az intézmény igazgató-helyettese emlékezett meg az áldozatokról.

- 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza – fogalmazott.

A történelmi események felidézését követően Patka Heléna „Oly korban éltem én…” című előadást tekintették meg a jelenlévők, akik között ott volt Rajnai Gábor alpolgármester is.

A drámai ívű irodalmi összeállításban nem csupán Radnóti Miklós kedvelt költeményeiből, de kevésbé ismert prózai alkotásaiból is elhangzottak részletek, melyek betekintést engednek a világháború rémséges esztendőibe, a fogolytáborok embertelen mindennapjaiba.

Az OKSZÍK-ban egy kiállítás is emléket állít a holokauszt áldozatainak: az Olvass és Írj Anne Frankkal című bemutató a zsidó kislány élettörténetét mutatja be interaktív formában. Ő kétéves bujkálás után került a lágerbe és mindössze 15 évesen halt meg. A tárlat május 06-ig látogatható.

2018. április 17., 06:37