Ismét összefogott a falu, s egy hete az önkormányzat felhívására közel százan kezdték megtisztítani a vértessomlói tojásgurítót. A civil szervezetek képviselői, a nyugdíjasok, az iskola diákjai, meg még sokan fogtak kaszát, gereblyét, ültek szállítókocsira, hogy húsvét hétfőn végre kellemes időben várja vendégeit a nevezetes helyszín – tájékoztatott Igó István polgármester, aki maga is kilátogatott locsolkodás után unokáival a „Spanyira”.

Megyénkben a húsvéti tojásjátékok számos válfaja közül a tojásgurítás maradt meg leginkább a községekben, aminek az a típusa terjedt el, amelyben párt alkotó játékosok egyike a dombról legurítja a tojásokat lent álló párjának. Az a cél, hogy minél messzebbre guruljon és épségben maradjon. Az épen maradt tojást ezt követően felhajítják a fenn álló partnernek, és újra lehet gurítani mindaddig, míg el nem törik.

Évek óta több százan látogatnak ki ilyenkor a völgybe, hogy hódoljanak a népi hagyománynak. A helybélieken kívül Oroszlányból, Várgesztesről, Környéről, s még Tatabányáról is számosan használták ki a jó időt a családi együttlétre.

Somlón emberemlékezet óta megemlékeznek húsvét hétfőjén a tavasz beköszöntéről. Ekkor a falu lakói ünneplőbe öltöztek, a gyerekek pedig ilyenkor vehették fel első alkalommal az újonnan kapott tavaszi, nyári ruháikat.

2018. április 02., 20:46