Az oroszlányi példát követve, rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor szerdán a felvidéki Izsa településen. Az eseményre meghívást kapott Lazók Zoltán polgármester és Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke is.

A Hídverő Társulás 13 polgármestere /Bátorkeszi, Búcs, Csallóközaranyos, Dunamocs, Dunaradvány, Hetény, Izsa, Karva, Madar, Marcelháza, Path, Vágfüzes, Virt/ a 2018. március 13-án hozott határozatuk alapján egyhangúan jelentették be teljes támogatásukat a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést illetően.

Egyúttal szeretnék felkérni a Hídverő Társuláshoz tartozó községek lakosságát, hogy támogassák aláírásukkal a kisebbségi jogok védelmébe indult nemzetközi kezdeményezést.

„Szeretnénk elérni, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem az európai uniós jog része legyen. Ma az őshonos kisebbségek jogai szülőföldjükön különböző mértékben biztosítottak. Míg egyes uniós tagállamokban ezen közösségek nyelvét és kultúráját az országot erősítő értékként kezelik, másutt – kimondva vagy kimondatlanul – a kisebbségek mielőbbi beolvasztásában érdekeltek. Egy európai szintű, az uniós tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer egységesítené a jogvédelmet és javítana a nemzeti kisebbségek helyzetén. Amennyiben egymillió uniós polgár összefog, és aláírásával támogatja a kezdeményezést, az Európai Bizottságnak napirendre kell tűznie a beterjesztők által javasolt jogalkotási javaslat megvitatását. Ez hatalmas lehetőség és történelmi jelentőségű esély az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Ehhez azonban a felvidéki magyarságnak is hallatnia kell a hangját.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy álljunk ki együtt a kisebbségben élő magyar közösségekért! Olyan Európát akarunk, ahol szabadon használhatjuk anyanyelvünket, szabadon rendelkezhetünk iskoláinkról, és ahol nem hátráltatják a nemzeti régiók gazdasági megerősödését”. - fejtette ki a társulás közös álláspontját Domin István, a házigazda Izsa polgármestere.

2018. március 15., 12:11