A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI.16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi az áldozatok számát a világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Az emléknap tiszteletére tartottak megemlékezést vasárnap délután a OKSZÍK kamaratermében, ahol Körtvélyfáy Zoltán művelődésszervező köszöntője után a „Brazil” című, 1985-ben készült drámai és szatirikus elemekkel átszőtt anti-utópisztikus világképet bemutató film vetítésére került sor.

2018. február 27., 07:34