Az intézményhálózat, a városüzemeltetés működőképességének folyamatos, magas színvonalú megtartása, a város fejlődését elősegítő, elbírálás alatt álló vagy már megkezdett pályázatok eredményes menedzselése, új pályázatok további előkészítése és lebonyolítása a kiemelt gazdasági szereplőkkel, valamint az adóbevételek növelése érdekében szoros együttműködés a vállalkozásokkal – ezek a legfőbb célkitűzései Oroszlány 2018-as költségvetésének, amit hétfőn tárgyalt a képviselő-testület.

Mint azt Lazók Zoltán polgármester, az anyag előterjesztője bevezetőjében megállapította:, a normatív állami támogatások részaránya összes bevételekhez viszonyítva a tavalyi évi 11%-ról ismét csökkent, jelenleg 7%-ot képvisel. Összességében 4,6 milliárdos önkormányzati bevétellel és ugyanennyi kiadással lett tervezve a költségvetés. A büdzsé pénzügyi kereteit a rendelkezésre álló források szabják meg, melynek egyre csökkenő részét a központi költségvetésből származó támogatások, jelentős részét a saját bevételek képezik. Az önkormányzat saját bevételeinek kiemelkedő hányadát az iparűzési adóbevétel teszi ki.

A rendelkezésre álló források hatékony elosztásával biztosítható az egyre színvonalasabb település működtetés. A városi kassza több mint bruttó 1 milliárd Ft-ot biztosít a fejlesztési elképzelések megvalósításához. Az adóból származó bevételek várható összege 3.3 milliárd Ft. Ennek az összes bevételhez viszonyított aránya 71 %.

Többek között ez évben is folytatódik a tanulók ösztöndíjának, valamint bérlettérítésének folyósítása annak érdekében, hogy nagyobb hatásfokkal tudja segíteni a tényleges munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzések erősítését. E célra mintegy 32 millió forint lett elkülönítve. Folytatódik a közel egytucat pályázati projekt menedzselése, valamint az intézményi felújítások, korszerűsítések.

A fejlesztési elképzelések, a munkahelyteremtés lehetőségeinek elősegítése, a településfejlesztés, az adópolitika, a közszolgáltatások biztosítása, a befektetések támogatása, a városüzemeltetés mind olyan terület, amely befolyással van Oroszlány fejlődésének irányára. Az önkormányzat céljai elérése érdekében támogatja a helyi gazdaság fejlesztését, a munkahelyteremtést, a foglalkoztatás növelését, a közlekedési létesítmények fejlesztését, a turizmus szerepének növelését, a szakképzési rendszer modernizációját, összekötve az Ipari Park további, célzott fejlesztésével.

- Lehetőségeinket és korlátainkat is figyelembe véve a jelen költségvetés következetes gazdálkodás útján biztosítja a jogszabályi előírásoknak megfelelő működést, az adósságszolgálat teljesítését, az önkormányzat likviditását és biztosítja a fejlődést – fogalmazott Lazók Zoltán.

A testület 8 igen és 4 nem szavazat mellett fogadta el a város 2018-as költségvetését.

A teljes anyag a város honlapján olvasható az Önkormányzat menüpontban!

2018. február 13., 06:46