Születésének 230. évfordulója alkalmából Kisfaludy Károly író, költő, festőre, a magyar romantika XIX. századi kiemelkedő alakjára emlékezett az oroszlányi Rákóczi Szövetség csütörtökön.

Az előadó Takács Tímea, az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár igazgatója volt. A vetített képes prezentáció végig kísérte a neves irodalmár teljes életútját, benne gyermekkorát, katonai pályáját, írói és festői munkásságát, költészetét. Felcsendültek kiemelkedő versei – Szülőföldem szép határa, Alkonyi dal, Mohács – olyan előadóktól, mint Mensáros László, Kállai Ferenc és Deák Bill Gyula. Külön említést kapott Kisfaludy küzdelme a cenzúrával, utolsó mozgalmas esztendői, végezetül súlyos betegsége, mely 42 évesen halálát okozta.

„Amikor 1830-ban meghal, úgy gyászolja az ország, a főváros, az irodalom, mint legnagyobb fiát. Annyi bizonyos, hogyha ösztönző hatása jelentékenyebb is mint műveinek túlnyomó többsége, a kétségtelenül nagy tehetségével több hevenyészett írást hoz létre, mint halhatatlan alkotást, akkor is a hazai irodalom és drámatörténetünk egyik legvonzóbb, legrokonszenvesebb alakja. Néhány kivételes költeményével, vígjátékával, prózájának ironikus humorával maradandó helye van klasszikusaink között.” – mondta az előadó.

Barátai tiszteletére hozták létre a Kisfaludy Társaságot, melynek nagy érdeme a népköltészet ügyének felkarolása. Az 1849-ig terjedő időszakban igen nagy és hasznos munkát végeztek, és szinte minden jelentős magyar írót tagjaik között tudhattak.

2018. február 10., 08:49