Hír | Kék hírek

Az oroszlányi mellett a tatabányai és a tatai járás kapitányságvezetői, polgármesterei, körzeti megbízottjai és polgárőrei vettek részt azon a tájékoztatón, amelyen Milus Gábor rendőr ezredes, megyei főkapitány-helyettes ismertette a térség rendészeti, közbiztonsági eredményeit.

Mint elhangzott, 2017-ben a Tatai Rendőrkapitányság illetékességi területén az előző évhez viszonyítva a bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma 26 %-kal  csökkent. Ezen belül a halálos kimenetelű balesetek száma emelkedett, míg a súlyos sérüléses balesetek száma és a könnyű sérüléses balesetek száma csökkent. A bekövetkezett 4 halálos kimenetelű közlekedési baleset közül 4-et személygépkocsi, 1-et tehergépkocsi, 1-et segédmotoros-kerékpár vezetője okozott. A balesetekben 2 fő személygépkocsi vezető, 1 fő utas, 1 fő gyalogos és 1 fő kerékpáros hunyt el. 159 ittas járművezetővel szemben intézkedtek, 12 esetben a finn módszerrel..

Tavaly a Tatabányai Rendőrkapitányság illetékességi területén az előző évhez viszonyítva a bekövetkezett személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma emelkedett. Ezen belül a halálos kimenetelű balesetek száma a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt, míg a súlyos sérüléses balesetek számában csökkenés tapasztalható. A bekövetkezett 7 halálos kimenetelű közlekedési baleset közül 6-ot személygépkocsi vezetője, 1-et gyalogos okozott. A balesetekben 3 fő személygépkocsi vezető, 3 fő gyalogos és 1 fő kerékpáros hunyt el. A Tatabányai Rendőrkapitányság munkatársai 397 ittas járművezetővel szemben intézkedtek.

Oroszlányban szintén folyamatosan javul a közlekedési, közbiztonsági helyzet. A balesetek száma 41-ről, 33-ra csökkent, ebből 9 volt súlyos, ami 45%-os csökkenés 2016-hoz képest.

Mint azt portálunknak Lazók Zoltán polgármester az eseményt követően elmondta, az elmúlt évtized statisztikája azt mutatja, hogy megyei viszonylatban a kevésbé problémás terület volt az oroszlányi járás, legyen szó akár a bűnügyi fertőzöttségről, vagy a rendészeti szakterületről. A kiemelt bűncselekmények száma - melyek különösen irritálják a lakosság közérzetét 478 volt egy évtizede, a felderítési mutatója pedig 43,17%, miközben komoly létszámgondok is jelentkeztek a rendőrségnél mind a megyében, mind a járásban.

Oroszlányban még nem ismerjük a tavalyi adatokat, de a 2016-os tájékoztató szerint a bűnügyi helyzet esetszámait tekintve stagnálás tapasztalható. 2015-ben 385, 2016-ban 390 bűncselekményt regisztráltak.

- Önkormányzatunk maga is sokat tett azért az elmúlt években, hogy növekedjen a település lakóinak biztonságérzete. Komoly létszámbővítést végeztünk a közterület felügyeletnél, így az Oroszlányi Rendőrkapitányság munkatársaival közös szolgálatban eltöltött munkaórák számának növekedése következtében szép sikereket értek el a közbiztonság és bűnmegelőzés területén, ezért a közös szolgálatot a továbbiakban is folytatják, de mintegy 200 esetben a közterület felügyelők önállóan is indítottak szabálysértési eljárást. A rendőrségről az önkormányzathoz áttelepített közterületi kamerarendszer korszerűsítése az év végére befejeződött. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Polgárőr Egyesület aktív, napi kapcsolatban van a rendőrséggel, közös szolgálatszervezéssel felügyelik a várost és környékét, s polgárőreink 2016-ban több mint 3 ezer órát töltöttek közterületi szolgálatban. A felsoroltak bizonyítják, hogy kiváló a munkakapcsolat az önkormányzat, közterület felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség között – fogalmazott a polgármester.

2018. február 02., 06:48