Igazi sztárvendég tartott előadást életéről és űrhajós élményeiről hétfőn délelőtt a sportcsarnokban Farkas Bertalan, az egyetlen magyar, aki eddig járt az űrben.

A Hunyadi iskola 55 éves évfordulója alkalmából rendezett esemény vendége gyermekkoráról szólva elmondta: gyerekkorában ugyan focistának készült, de később beleszeretett a nyíregyházi sportreptéren a repülésbe, és már ezen a területen folytatta a tanulmányait a Repülőműszaki Főiskolán Szolnokon, majd a Szovjetunióban is. Mint az űrhajósok többsége, ő is vadászpilótaként szolgált korábban a hadseregben.

A szovjet űrprogram fejlődése a hetvenes években lehetővé tette az egyre több expedíciót, így beindították az Interkozmosz űrkutatási együttműködést, melynek keretében a baráti szocialista országok is küldhettek egy-egy asztronautát az űrbe a Szojuzokkal, mindig egy-egy szovjet kollégával párban.

Magyarországon 1977-től kezdték meg az alkalmas jelöltek felkutatását, Farkas Bertalan 1978-ban jelentkezett önként a programba. Végül ketten maradtak a jelöltek közül. Farkas és Magyari Béla, akiknek a felkészülése már a Szovjetunióban, a Moszkva melletti Csillagvárosban található Gagarin Űrhajóskiképző Központban folytatódott, és csaknem két évig tartott.

1980. május 26-án az első, és máig egyetlen magyar asztronauta megkezdte utazását az űrben, egy ország pedig lélegzetvisszafojtva figyelte a róla érkező híreket.

2017. november 21., 07:54