Oroszlány harmadik intézményeként, 1962-ben kezdte meg működését a város szívében a ma már Hunyadi Mátyás nevét viselő iskola, ami két ütemben épült: az egyik szárny 1962-ben, a másik 1970-ben.

Az idén 55 éves jubileumát ünneplő alma mater egész hetes programsorozattal emlékezik az elmúlt bő fél évszázadra. A hétfői nyitórendezvényen Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Vereckei Judit tankerületi igazgató mellett ott volt Lazók Zoltán polgármester is.

Czunyiné Bertalan Judit köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy két fontos dolog van, ami kiemelt jelentőséggel van jelen az iskola életében: az állandóság és a változás. A kiszámítható, biztonságos szellemi háttér az, ami az állandóságot biztosítja, s aminek köszönhetően már több mint négyezren végeztek a Hunyadiban, de ugyanilyen erővel van jelen a változás, az állandó megújulás, fejlődés, ami az itt szerzett tudás értékállóságát nyújtja.

Lazók Zoltán nem érkezett üres kézzel, hiszen az önkormányzat nevében egy trambulint ajándékozott a játékudvarba, majd ünnepi beszédében elmondta: az iskola a kezdettől fogva aktív szerepet játszik a város oktatási, kulturális és sport életében, és e területeken elért eredményeivel gazdagítja, öregbíti a település jó hírnevét.

- Több nevezetes mérföldkő volt életében, de különösen a 2010-es év, amikor az infrastrukturális beruházások során több százmillió forintból megújultak a vizesblokkok, fejlesztő helységeket alakítottak ki, kicserélték a villamos hálózatot, a bútorzatot, a gépészeti elemeket, s több helyen a tetőt is. Az említettek mellett két lift is beépítésre került. A pedagógusok az oktatás-nevelés feladatai mellett színes, változatos programokkal összetartó közösséget formálnak. Fontosnak tartják, hogy diákjaik felelősen gondolkodjanak környezetünk, közösségünk jövőjéről – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepi gondolatokat követően a diákok műsora következett, majd az esemény díszvendégeként Farkas Bertalan űrhajós tartott előadást életéről és az űrben tett utazásáról.

Mint azt Mészárosné Fehérvári Mónika intézményvezetőtől megtudtuk, a Hunyadi hét vezértémája – az emlékezés mellett – a csillagászat és az űrkutatás lesz. A sportprogramok, versenyek mellett utazó planetáriumot fogadnak, csillagászattal, űrkutatással kapcsolatos előadásokat, vetélkedőket szerveznek a pénteki zárónapig.

2017. november 20., 18:06