A szociális munka napját ünnepelik világszerte, ahogy tették ezt Oroszlányban is pénteken délután. Az első ilyen napot 1997. november 12-ére hirdették meg.

A város szociális szolgálatának munkatársait, segítőit elsőként Lazók Zoltán köszöntötte, aki beszédében kiemelte: Olyan ritka alkalom ez, amikor őszinte megbecsülésünket fejezzük ki azoknak, akik nap, mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy a rászorulóknak – legyen az gyermek, felnőtt, időskorú, fogyatékos, szenvedélybeteg, hajléktalan – az emberi méltóságot tiszteletben tartva adják meg a tőlük telhető segítséget. Azok előtt a szociális területen irányító-, intézményfenntartó feladatot ellátó kollégák előtt is tisztelgünk, akik nélkül nem lenne működtethető az intézményrendszer.

- Azt gondolom, hogy ma, amikor huszadik alkalommal köszöntjük a szféra dolgozóit, üzenetként azt kell megfogalmaznom, hogy közösséget kell vállalnunk minden elesett embertársunkkal. Felrázni a társadalmat a közönyből. Szembesíteni, hogy a szociális ellátás, a szolidaritás nem csak a szakma, a szakemberek dolga. Mindannyiunknak van feladata – fogalmazott a polgármester.

Baráth Domonkos intézményvezető ünnepi köszöntőjében azt emelte ki, hogy szembesíteni kell a társadalmat azzal: a szociális ellátás, a szolidaritás nem csak a szakma, a szakemberek dolga. Mindannyiunknak van feladata. Türelemmel kell lennünk mások nyomorúsága iránt, akkor a magunkét is könnyebben viseljük. Többet kéne arra gondolni, hogy jót tegyünk, mint arra, hogy jól érezzük magunkat. Mert a valódi szegénység nem a pénz hiánya, az igazán szegény a kapcsolatokban, szeretetben szűkölködő.

- Felmerül még a szakma presztizsének kérdése is, ami szakmai fórumokon többször szóba került, mint erősen javítandó terület. A köztudatban a szociális munkás fogalma sok esetben összecsúszik a közmunkában részt vevők státuszával. Egy felsőoktatási intézményben végzett kutatás során 15 szociálpedagógia szakon végzett szakembert kérdeztek meg. Mindannyiuk véleménye megegyezett abban a kérdésben, hogy hazánkban a szakma megbecsülése nagyon sok kívánni valót hagy maga után, ennek oka a közvélemény tájékozatlansága, a nem megfelelő munkakörülmények, a logisztikai háttér hiánya, a szakemberekkel való ellátottsága alacsony száma és az átlag alatti bérek, még akkor is, ha tisztán látszik a szándék ennek javítására. Aki jelenleg a pályán marad, azt valóban szakmai elhivatottságból teszi – mondta.

A település szociális szolgálatának ünnepségén Bános Tünde 40 éves, míg Gozsovics Andrea 30 éves jubileumi jutalmat és oklevelet vehetett át.

2017. november 18., 08:32