Ismét eredményes évet zárt a közösség – hangzott el a Bányász Népdalkör Egyesület rendes közgyűlésén, amely egyben évzáró, évértékelő összejövetel is volt.

Az ülésen a beszámolók elfogadása mellett - többek között - az Adventi Népdalköri Találkozó előkészületeiről tárgyaltak, de természetesen szó esett arról a nívódíjról, amit a bányásznapon vehettek át, s arról is, hogy a közelmúltban továbbjutottak a Vass Lajos Népzenei Szövetség minősítő versenyén.

Az együttes idén ünnepli megalakulásának 28. évfordulóját. A hagyományokat és népdalokat tisztelő és szerető férfiak, asszonyok Tordai József kezdeményezésére kezdtek el közösen énekelni a Bányász Klubban 1989. október 1-én. 2001-ben Hegedüs Istvánné kapott megbízást a művészeti vezetésre, aki egyike az alapító tagoknak.

2007-ben Aranyosi Évát választották meg művészeti vezetőnek a népdalkör tagjai. Ettől kezdve a bányász hagyományok ápolása kapott kiemelt szerepet a népdalcsokrok összeállításában.

Megalakulásuk óta közel 600 fellépésük volt, CD-felvételük jelent meg, valamint többször énekeltek rádiók népzenei műsoraiban. Tevékenységükért Oroszlány városától „Oroszlányért” kitüntető oklevelet kaptak. A város kulturális életébe bekapcsolódva évről-évre megrendezik az Adventi Népdalköri Találkozót.

Az évzáró esten egyik lelkes támogatójuknak köszönhetően az együttes képével díszített torta is az asztalra került.

2017. november 18., 06:58