Mind a felnőttek, mind a gyermekek számára adható influenza elleni oltóanyagok megérkeztek a megyébe, amelyeket már ki is szállítottak a háziorvosokhoz.

A betegség súlyos következményekkel járhat krónikus betegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél, illetve a gyermekeknél, akik a rizikócsoportot képezik.

Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. Ezért a járványos időszakot megelőzően beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket, megelőzi a szövődményeket. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki. A folyamatos védettség fenntartásához minden évben újraoltás szükséges.

A megyébe az előző évekhez hasonlóan, több mint 38 ezer védőoltás érkezett. Erre az ingyenes védőoltásra azok jogosultak, akik életkoruk, betegségük, vagy foglalkozásuk miatt a fertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, a folyamatos védettség fenntartása érdekében érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt és kiváltható oltóanyagot.

-kormányhivatal-

2017. november 08., 19:47