Hír | Kék hírek

A ködös időben történő közlekedés a járművezetők részéről nagyobb odafigyelést igényel! A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol nagyobb haladási sebesség mellett a látótávolság hirtelen lecsökken. A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsoljuk, hogy a ködös szakasz kezdetét észlelve még a jól belátható úton csökkentsék járművük sebességét. Amennyiben már beértek a ködös útszakaszba, akkor ne fékezzenek hirtelen, figyeljék a mögöttük haladókat is!

A lassabb haladás mellett nagyon fontos a követési távolság növelése. Tartsanak az előttük haladótól olyan biztonsági távolságot, amely elegendő ahhoz, hogy járművükkel hirtelen fékezés esetén is meg tudjanak állni. Ködben lehetőleg tartózkodjanak az előzéstől és számoljanak az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, illetve műszaki meghibásodás miatt álló járműre, amelyek észlelése a ködben ugyancsak nehézkes.

A ködfényszóró és a ködlámpa helyes használatával kapcsolatban a KRESZ egyértelműen kimondja, hogy csak abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

KEM-RFK

2017. november 07., 21:47