Újabb felújított emlékmű avatóünnepségére került sor kedden délelőtt a Népek barátsága utcában a Takarékosság Világnapja alkalmából. Az esemény aktualitását az adta, hogy a most megfiatalodott Fáy András emléktábla az első magyar takarékpénztár megalapítójának állít emléket.

Fáy András előkelő nemesi családból származott, aki még Széchenyi előtt fölismerte a gazdaság és kulturális elmaradottság okait, s 1825-ben javasolta a szabad ipar és kereskedelem megteremtését, a törvénykezés és a közigazgatás javítását, a takarékpénztár megalakítását. A Pesti Első Hazai Takarékpénztár (a mai OTP Bank Rt. egyfajta jogelődje) 1840. január 11-én kezdte meg működését.

Az ünnepségen Lazók Zoltán polgármester ismertette Fáy életútját, aki arról is szólt, hogy mintegy 2 millió forintba került az az emlékműfelújítási program, melyek sorát az aradi hősők emlékhelye nyitotta, majd azt követte az ’56-osok tere, a Kossuth szobor, a József Attila szobor és a Trianoni emlékhely, illetve a Millenniumi emlékmű.

- A rekonstrukciók mellett idén avattuk fel a volt XVIII-as aknai „Kocsedó” emlékhelyet, valamint a Szent Borbála szobrot, mára pedig megfiatalodott a Fáy emléktábla és környezete – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepséget a Brunszvik óvoda apróságainak műsora tette emlékezetesebbé, végül koszorúzás zárta.

2017. október 31., 12:49