1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemlékek, épületek egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.

Ennek alkalmából várta szombat délelőtt az Oroszlány Barátainak Köre (OBK) a diákokat a Bányászati Múzeumba, ahol a 80 éves helyi bányászat emlékére szerveztek tárlatvezetést és vetélkedőt.

Elsőként a kiállítóhely történetével, az eszközökkel, dokumentumokkal, gépekkel és felszerelésekkel ismerkedtek a gyerekek, majd izgalmas feladványok vártak rájuk, melyek során bizonyíthatták az elsajátított ismereteket.

Kertész Ágnes, az OBK titkára gondoskodott a feladatok összeállításáról. Többek között dátumok és események felidézése szerepelt a tesztlapokon, de a bányászfelszerelésekkel, bányászételekkel kapcsolatos kérdésekre is várták a helyes válaszokat a szervezők, miközben a kikapcsolódást biztosító íjászat szintén szerepelt a programban.

2017. szeptember 16., 17:55