Harmincöt éve szolgálta a híveket a katolikus templom orgonája. A hangszert megviselte az idő, regisztereinek kétharmada már nem működött, alkatrészt szinte lehetetlen volt beszerezni hozzá.

A magas költségek miatt használt orgona beszerzéséről döntött az egyházközség, amit egy Eger melletti faluban élő magánszemélytől sikerült rendkívül kedvezményes áron, 800 ezer forintért megvásárolni. Ennek szentelési ünnepségére került sor szombaton.

Kutschi András plébános avatóbeszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy bárki odaülhet, egy ilyen hangszerhez, és a billentyűk lenyomásával hangot is ki tud csalni belőle, de a harmónia megszólaltatásához művészet és alázat kell.

S, hogy milyen csodálatos harmóniákra képes a hangszer, azt a jelenlévők is megtapasztalhatták, köztük Lazók Zoltán polgármester és Vargáné Vojnár Katalin települési képviselő, hiszen a szentelést követő koncerten Wasztl János orgonaművész, a székesfehérvári Szent István-bazilika karnagya barokk művek előadásával mutatta be az Ahlborn tipusú, két manuálos, 40 regiszteres orgona tudását.

2017. szeptember 10., 14:14