Nem működhet tovább a bokodi szennyvíztelep, aminek oka, az erőmű leállása és a Vért átalakulása, a rossz műszaki, technológiai színvonal, valamint a környezetvédelmi előírások szigorodása.

A műszaki és környezetvédelmi lehetőségek alapján, mind technikailag, mint pénzügyileg is az a legkedvezőbb, ha a bokodi szennyvizet, illetve az erőműi telephely szennyvízét egy nyomott rendszerű csatorna távvezetékkel átvezetik az oroszlányi rendszerbe, onnan a szabad kapacitásokkal rendelkező, korszerű technológiájú oroszlányi telepre. Erre a projektre Bokod község önkormányzata pályázott a KEHOP-ba, és el is nyert mindegy 350 millió Ft vissza nem térítendő támogatást. Ezzel párhuzamosan Bokodot is csatlakozik a jelenlegi Oroszlány-Kecskéd Víziközmű Egységhez, mely így bővülni fog.

Mind a régi bokodi telepet, mind az oroszlányi telepet jogszabályi kötelezettség alapján az állami ÉDV Zrt. üzemelteti. A projekthez kapcsolódó beruházást szintén előírás alapján az NFPI (Nemzeti Fejlesztési Program Iroda) irányítja. A nyertes kivitelező a tatai illetékességű OMS Környezetvédelmi Kft. lett.

Tehát a beruházás nem az oroszlányi önkormányzat projektje, nem mi terveztettük, engedélyeztettük, pályáztuk meg, nem mi vagyunk a projektgazdák és a lebonyolítok, illetve nagyrészt nem is oroszlányi területeken, közterületeken halad.

2017. szeptember 04., 17:48