A görbehalmi hagyományápoló egyesület szervezett kirándulást szombaton, amelynek úticéljai között szerepelt Oroszlány is.

A Sopron melletti Brennbergbányán több mint kétszáz éven keresztül termelték ki a minőségi szenet. Ide jártak dolgozni a környező községekből, többek között a szomszédos Görbehalomról is.

A település a Hidegvíz-völgyben található, és az immár csak emlékekben őrzött szakmakultúrának Szigethi Sándor állított emléket. Ez az egyedülálló Görbehalmi Bányászmúzeum, ahol korabeli feljegyzések és bányászati eszközök segítségével nyerhet betekintést a látogató a község egykori szénbányászainak mindennapi életébe, munkájába.

Innen érkezett a csoport Szigethi Sándor vezetésével városunkba, melynek tagjait Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester köszöntötte a főtéren, ahol tiszteletük jeléül a görbehalmiak megkoszorúzták a bányász szobrot, majd a Bányász Himnusz is elhangzott. Ezt követően a majki Bányászati Múzeumban tettek látogatást, elismeréssel szólva annak gyarapodásával legutóbbi látogatásuk óta.

2017. augusztus 06., 16:44