Míg 2014-ben 201,6 milliárd forint nettó árbevételt értek el az oroszlányi Ipari Park cégei, addig 2016-ra ez a szám meghaladta a 265 milliárdot. A foglalkoztatottak száma ugyanezen időszak alatt 3932-ről 4582-re nőtt, és csak a tavalyi évben meghaladta a 15,7 milliár forintot a beruházások összértéke.

Ugyanakkor jelenleg létszámhiánnyal küzdenek a parki társaságok, amelyeknél 288 betöltetlen pozíció van – az említett adatok ismertetésével nyitotta meg Lazók Zoltán polgármester csütörtök délelőtt a városházán a második alkalommal megrendezett konferenciát.

Az önkormányzat és a VARIKONT Kft. programjára elsősorban a helyi cégek személyügyi munkatársai voltak hivatalosak, s míg első alkalommal az ingázó munkavállalók visszacsábítása, az ideérkezők szállásoltatása, valamint a szakképzési együttműködés volt a fő téma, most az új munkaerő felkutatásának lehetőségei szerepeltek a célkeresztben.

Németh Gábor alpolgármester prezentációjában azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyeket a város kínál a helyi és a távolról érkezőknek. Ezek között kiemelkedik az az országosan is egyedülálló ösztöndíjrendszer, aminek keretében akár meg is duplázható az államilag biztosított összeg. A további tervek között szerepel annak a 3 oldalú felsőoktatási ösztöndíjrendszernek a bevezetése, amiben intézmények, helyi cégek is részt vállalnának az önkormányzat mellett. Oroszlány háromféle támogatással segíti a munkaerő idevonzását és itt tartását, A családok támogatásával, a letelepedés segítésével, valamint lakbértámogatással.

Nagy Noémi, a városi HR stratégia irányítója a Legyél otthon Oroszlányon projektről szólva kiemelte: új módszerekkel, új területeket felkutatva kell a városba csábítani a munkavállalókat. A polgármesteri kapcsolatrendszer segítségével a Sellye, Nyírbátor, Egyek/Tiszacsege, Arad/Pécska településeken élőket kívánják megszólítani. polgármesteri A szakember – többek között – videóüzenetben, oroszlányi image filmmel, vállalati toborzó filmekkel, bemutató anyagokkal, információs csomaggal, munkaerőközvetítő weboldallal kívánja megszólítani a potenciális kört.

Van még Magyarországon álláskereső dolgozó – ezt már a délbaranyai Sellye város polgármestere, Nagy Attila mondta. A mintegy 15 ezer lakost és 38 települést magában foglaló sellyei járásban komoly munkanélküliséggel küzdenek, ezért is érkezett a polgármester konferenciára, ahol a lehetőségekről tájékozódott, illetve kétoldalú tárgyalásokat folytatott Lazók Zoltánnal.

A Tassi József, a LÜN Kft. vezetője a Médiacentrum nyújtotta kommunikációs lehetőségeket ismertette, végül a konferencia résztvevői meglátogatták a centrum modern televíziós stúdióját.

2017. június 16., 08:25