Hír | Kék hírek

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a „kétkerekű” vezetőinek figyelmét a biztonságos közlekedésre!

Az elmúlt évek baleseti tapasztalatai azt mutatják, hogy a motorosokat érintő balesetek több mint fele a motorkerékpár vezetőjének hibájára vezethető vissza. A motoros balesetek jellemző okai között vezető helyen áll a sebesség nem megfelelő alkalmazása, de a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a figyelmetlenül, szabálytalanul végrehajtott előzés is számos baleset forrása. Tekintettel arra, hogy a balesetek – néhány kivételtől eltekintve – alapvetően emberi hibára vezethetők vissza, ez egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és a halálozások megelőzhetők!

A bukósisak 70 %-kal képes csökkenteni az agykárosodás lehetőségét Általános használatra a komplex védelmet nyújtó, állat is védő bukósisak viselése ajánlott. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet.

A motoros védőruházat nagyon fontos a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Első sorban megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott! Ne feledje: Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott!

A biztonságos motorkerékpározás hét fő szabálya:

  • Motorkerékpár vásárlása előtt javasolt figyelembe venni a használat jellegét, a vezetési képességet, a megszerzett rutint. Tartsa szem előtt, hogy a motorkerékpár teljesítményének növekedése a baleseti és sérülési kockázatot jelentősen növelheti!
  • Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a közúti forgalomban! A jó minőségű gumiabroncsok használata még fontosabb a motorkerékpároknál, mint a gépkocsik esetében.
  • Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Soha ne üljön motorra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban (fáradtság, nem megfelelő pszichés állapot, vezetési képességre hátrányosan ható szer előzetes fogyasztása, erős éhségérzet, szomjúság stb.)
  • Mindig használja a passzív védelmi eszközöket! Viseljen megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisakot, és használjon motoros védőfelszerelést!
  • Mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait! A szabályok tisztelete jelenti a fő esélyt testi épségének megóvására!
  • Közlekedjen mindenkor óvatosan, figyelmesen, és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!
  • Ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit!
  • Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!

KEM-RFK

2017. június 01., 07:22