Oroszlány mellett még öt község (Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Szákszend) tartozik a rendőrkapitányság működési területéhez, összesen 25 és félezer lakóval.

Az elmúlt évről szóló tájékoztatót kedden fogadta el a képviselő-testület, amely még 14 napirendi pontot tárgyalt az említett mellett.

Az ülésen részt vett Farkas Gábor r. dandártábornok, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Madari Csaba helyi rendőri vezető is.

Rendőrkapitányság feladatait törvényesen, hatékonyan és alapvetően eredményesen hajtotta végre. Az elmúlt évben elvégzett feladatoknak köszönhetően a rendőrkapitányság illetékességi területén a lakosság szubjektív biztonságérzete nőtt, a közvélemény hangulatát negatívan befolyásoló, ismertté vált bűncselekményekre a rendőri állomány mindig időben reagált.

Mint az az írásos előterjesztésben olvasható, az ipari park robbanásszerű fejlődésével gyakoribbá váltak a munkások által elkövetett jogsértések. Ami a bűnügyi helyzetet illeti, az esetszámot tekintve stagnálás tapasztalható. 2015-ben 385, 2016-ban 390 bűncselekményt regisztráltak Oroszlányban. Az elmúlt hét évet vizsgálva viszont határozott csökkenés mutatható ki, hiszen 2010-ben még 842 ilyen eset volt. Közterületen tavaly 111 alkalommal került sor bűnügyi intézkedésre. A bűnügyi fertőzöttséget vizsgálva az állapítható meg, hogy 2010. óta 54%-al csökkent a 100 ezer lakosra jutó mutató.

2016-ban egy emberölési kísérlet, 19 személy elleni bűncselekmény, 12 garázdaság miatt kellett eljárniuk a rend őreinek.

Madari Csaba szóbeli kiegészítésében azt is elmondta, a közlekedés biztonsága érdekében rendszeresen vetik be a traffipaxot, illetve a finn módszerrel végzett alkoholellenőrzést. Ez utóbbi esetben egy-egy útszakaszon mindenkit megállítanak rövid időre, és alkoholszondás ellenőrzést végeznek.

A testület egyhangúlag fogadta el a tájékoztatást, majd – többek között – megvitatták a városi tulajdonban lévő cégek, illetve helyi alapítványok beszámolóit, illetve az Oroszlány város közétkeztetési rendszerének fejlesztéséről szóló szakértői összegzést.

A testületi ülés teljes anyaga a város honlapján megtekinthető!

2017. május 31., 09:44