Ahol a fájdalom, ott a segítség! A tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a szobra mellett gyakran található a római tűzoltók jelmondata, ami bizonyítja, hogy már abban a korban is, a mindenekfelett való segítőkészség volt az egyik legfontosabb követelmény a tűzoltókkal szemben.

Az elmúlt több mint 1700 év alatt a jelmondat megőrizte aktualitását, továbbra is kifejezi, átadja azokat az emberi érzéseket, melyeket hajdan volt őseink röviden, tömören megfogalmaztak – kezdte ünnepi megemlékezését vasárnap délelőtt Szabó Imre parancsnok az oroszlányi lánglovagok ünnepségén, majd így fogalmazott: A körülmények természetesen jelentősen megváltoztak. A mai ember már a tüzek kialakulásának lehetőségével is számol, ezért igyekszik mindent a biztonság szem előtt tartásával tervezni és megvalósítani. Az épített környezet kialakításakor újfajta anyagokat, technológiákat, megelőző és védőrendszereket alkalmaznak, mellyel a tűz kialakulásának veszélye minimálisra csökkenthető. Szükség is van erre, hiszen az emberéletek mellett komoly anyagi értékek is veszélybe kerülhetnek. Ennek ellenére mindig van dolguk a tűzoltóknak.

A Tűzoltók Napja alkalmából megrendezett eseményen ott volt többek között Lazók Zoltán polgármester, a tűzoltó köztestület elnöke, Emődi Ferencné járási hivatalvezető és Papp Péter köztestületi alelnök is.

Hagyomány az oroszlányi lánglovagoknál, hogy titkos szavazással minden évben megválasztják „Az év tűzoltóját”. Tavalyi teljesítménye alapján most Czupár Tamás érdemelte ki a kitüntető címet.

A város tűzoltóinak felkészültségét és elhivatottságát jelzi – fogalmazott Szabó Imre, hogy április 28-án a Komárom-Esztergom megyei Rendőr és Tűzoltó Napi rendezvényen Lazók Zoltán a tűzoltóság érdekében végzett példamutató tevékenységéért dicséretben és jutalomban részesítette Palotai Bence tűzoltót, majd a Magyar Tűzoltó Szövetség május 6-i, Pilisszentivánon megtartott országos rendezvényén Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a tűzvédelem érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet adományozott Nemes Kálmán parancsnokhelyettesnek.

Az ünnepi megemlékezést az önkormányzat és a társszervek képviselőinek koszorúzása zárta a Szent Flórián téren felállított kopjafánál.

2017. május 08., 07:28