A Föld Napja alkalmából több eseményt is a föld védelmének, a fenntartható környezet biztosítása érdekében készítettek elő a szervezők két helyszínen.

Az Oroszlány Barátainak Köre és a Hamvas Béla Gimnázium pénteken rendezte meg a Fenntarthatósági Projekthét záróprogramját, amelyen Lazók Zoltán polgármester megnyitójában arra hívta fel a figyelmet: A magyarországi Föld Napja mozgalom idén 27 éves. És bár sokat tettünk az elmúlt közel 3 évtizedben környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében, de nem eleget. Már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata.

- Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása, és ez növeli az éghajlatváltozás veszélyét. Ez a változás pedig nem a távoli jövő eseménye. Az éghajlatváltozás már itt van. Eddig 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és a felmelegedés üteme az utóbbi 20 évben fokozódott. Tennünk kell, tegyünk ellene együtt, hogy elkerüljük a fordulópontot, a kritikus 2 Celsius-fokos globális felmelegedést – fogalmazott.

A városvezető gondolatait követően került sor az előzetesen meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésére, majd a gimnázium tanárai és vendégelőadók várták a termekben a fiatalokat, akik a fenntarthatóság témaköréből választott előadásokkal hívták fel a figyelmet a veszélyekre.

Szombaton a Malom-tó partján immár a gyakorlatban is példát mutattak a környezetvédelemből a település barátainak aktivistái, a kajakosok, a Kószák túrázói, illetve a Tekergők kerékpárosai. A Föld Napján a tó környékét takarították, megtisztítva a vízpartokat, eltüntetve a felgyülemlett szemetet, aminek elégetéséhez a tűzoltók nyújtottak segítséget.

2017. április 22., 19:01