Nagy érdeklődés kísérte az oroszlányi Rákóczi Szövetség csütörtöki összejövetelét, melyen Kun Ferencz, az országos szervezet alapító tagja és kurátora tartott érdekes előadást az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítótermében.

A megjelenteket - köztük Lazók Zoltán polgármestert és Rajnai Gábor alpolgármestert - Nagy Csaba, a rendező civil szervezet elnöke köszöntötte.

Az előadó évtizedek óta kutatja az egykori történelmi Magyarországhoz tartozó Felvidéket. Az eseményen az érdeklődők ízelítőt kaphattak a mai Közép-Szlovákia területén található, többségében magyar lakta települések nevezetességeiről, értékeiről, híres szülötteiről.

Bemutatásra került többek között Oroszlány testvérvárosának, Vágsellyének a történelme és jelene, a város neves szülöttének, Feketeházy Jánosnak a munkássága. Az elismert mérnökről - aki főként vasúti hidakat tervezett - kapta nevét az ottani Magyar Ház.

A rendezvényt Kun Ferencz személyes tapasztalatai, anekdotái színesítették. Ahogy zárásként elhangzott, a térség ismertetésének további folytatása várható a jövőben, melyet színesíteni szeretnének a vendég közel 3000 darabos képeslap gyűjteményének kiállításával.

2017. február 24., 09:35