Március 6-ig látogatható Zámbó Kornél kiállítása, amit Kenessei András művészettörténész nyitott meg pénteken délután a művelődési központban.

Ótestamentumból ismert tíz csapás képi megjelenítésére vállalkozott tavaly az oroszlányi művész, aki a tárlat címéül az 5777-es számot adta, ez 2017. megfelelője a zsidó naptárban.

Mint az a Bibliában olvasható, természeti csapások hosszú láncolata vezette arra Mózest, hogy Izrael első nagy prófétájaként a zsidókat kiszabadítsa az egyiptomi fogságból, s elvezesse népét az ígéret földjére.

Hogy a művész miért nyúlt a Szentírásban megörökített történethez, arra Kenessei András adott választ műelemzésében: Zámbó Kornél etikus művész, aki komolyan veszi azon feladatát, hogy tükröt tartson a társadalom elé. Nem foglal állást, azt rábízza a közönségre.

- Ősi példázatokhoz nyúlt, és ki-ki eldöntheti, hogy a fáraó népét választja, amelyet tíz csapás sújtott, vagy Mózest, aki az egyiptomi rabszolgaságból való szabadulás után negyven évig bolyongott a sivatagban.

A történettel egyébként azt szokták szemléltetni, hogy nem olyan egyszerű, egyenes az út a diktatúrából a demokráciába.

2017. február 18., 19:46