Műemlékvédelmi és régészeti konferenciát szervezett pénteken a regionális örökségturizmus fellendítéséért a Vértesi Erdő Zrt. Majkon, a felújított kastély dísztermében.

A szakemberek előadásaiban szó volt – többek között – a Kamalduli remeteség örökségturizmusban elfoglalt helyéről, a bányászati és ipar skanzenek szerepéről az idegenforgalomban, a Vértesben, szabadtéren álló szakrális kisemlékekről és a Mária úti zarándokútvonalról.

Az előadók között szólalt fel Mike István, az Oroszlányi Bányászati Múzeum igazgatója, aki a Bányászati Múzeum – mint az ipari örökség része címmel az utóbbi időszak fejlesztéseiről is beszámolt.

Mint elmondta, a kiállítás három nagy egységből áll: az üzemi épületben elhelyezett vállalattörténeti kiállításból, a múzeumi célra, az udvaron megépített táró jellegű vágatrendszerben létrehozott bányaművelés-történeti kiállításból és a szállítóakna eredeti környezetében kialakított bányagépesítés-történeti kiállításból.

Mindez kiegészül a 2016-ban bezárt Márkushegyi bányából megvásárolt berendezésekből kialakított új látogatótérrel, melyet az idei bányásznapon szeretnének átadni az oroszlányi szénbányászat 80 éves évfordulója alkalmából.

- A két és félórás, emberközeli tárlatvezetés során, szakemberektől, hiteles forrásból kapnak információt a látogatók, hiszen a múzeum munkatársai korábban valamennyien az oroszlányi bányáknál dolgoztak. A kiállítóhely kialakításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy mindenképpen a helyi hagyományok emlékét őrizze meg, s bár Bányászati Múzeum sok van az országban, de az oroszlányi bányászattal foglalkozó csak egy, Majkon, a XX-as aknánál – fogalmazott Mike István.

2017. február 17., 17:31