Mint minden évben, a helyi önkormányzatok működésének pénzügyi kereteit a rendelkezésükre álló források szabják meg, melyek kisebbik részét a központi költségvetésből származó támogatások, jelentős részét a saját bevételek képezik. Oroszlány saját bevételeinek kiemelkedő hányadát az iparűzési adóbevétel teszi ki.

A 2017. évi költségvetés tervezése során az egyeztetések, felülvizsgálatok alkalmával nem találkoztunk túlzó igényekkel, azonban a bevételi lehetőségeink ismeretében csökkentenünk kellett az induló költségvetés kiadási előirányzatait.

A Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei, valamint az önkormányzat intézményei 2017-ben is egységes irányelvek alapján állították össze a költségvetés számszaki adatait. A költségvetés tervezése során személyes egyeztetésre is sor került minden intézménnyel, illetve a szervezeti egységek vezetőivel. Minden intézményvezetőt, szervezeti egységek vezetőit a kiadások átgondolására, prioritások felállítására kértünk a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében.

2017-ben továbbra is kiemelt feladatunk az intézményhálózat, a városüzemeltetés működőképességének folyamatos, magas színvonalú megtartása, a pályázatok eredményes menedzselése, új pályázatok további előkészítése és lebonyolítása a kiemelt gazdasági szereplőkkel. Nem utolsó sorban pedig az adóbevételek növelése érdekében szoros együttműködés a vállalkozásokkal.

Bevételeink 70 %-a származik adóból, aminek összege meghaladja a 3 milliárd forintot. Ezen belül több mint 2,5 milliárdot tesz ki az iparűzési adó.

A polgárokat azonban nem az elvek és feladatok érdeklik elsősorban, hanem az, hogy milyen fejlesztések valósulnak meg környezetükben, mennyire válik kényelmesebbé, élhetőbbé városuk.

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság januárban meghatározta azokat a beruházásokat, amelyeket a legsürgetőbbnek, fontosabbnak tartott. Ezek között szerepel – a teljesség igénye nélkül – Népek barátsága u.-Irinyi u. tengely komplex terület rehabilitációja, melynek első üteme az Április utca 1-4 előtti közterület, útszakasz teljes felújítása és fejlesztése lenne, a Fürst S. utca mögött parkoló kialakítása (Malomsori óvoda mellett), a Fürst Sándor utca parkoló ideiglenes kialakítása (volt Zöld-tömb helyén), a Bánki Donát utcában (Osz ZRt. előtt) parkoló építés (murvás, szegélyezett), a városi járdák ütemezett felújításának folytatása több helyszínen, a piac melletti betonlapos járdaszakasz átépítése, a borbálai óvoda felújítása, a csapadék-és belvízkár megelőzési munkák folytatása, a játszóterek további felújítása, a Felső-tó kotrásának előkészítése.

Természetesen az említetteknél sokkal több terv fekszik a fiókokban, és reményeim szerint a felsoroltaknál bővebben számolhatok majd be, amikor a 2017-es év értékelésére kerül sor.

A költségvetést teljes terjedelmében megtekintheti a város weboldalán!

2017. február 08., 18:09