A világon 8 millióan halnak meg daganatos betegségben évente, melynek száma becslések szerint 2030-ra 11,5 millióra nőhet. Nemzetközi összehasonlításban hazánk a rosszindulatú daganatok miatti halálok szerint a listavezető országok között szerepel (Forrás: KSH, OECD).

Párizsban a Nemzetközi Rákellenes Unió 2000-ben „Rákellenes világnap”-pá nyilvánította február 4-ét. Céljuk volt a rák ellen folytatott küzdelem eszméjének erősítése, a figyelemfelhívás, mely napjainkban igen aktuális.

Megyénk lakossága körében a kiemelt haláloki főcsoportok közül a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás a második vezető halálok. Az elmúlt években a leggyakoribb újonnan diagnosztizált, és bejelentett daganatos betegségek az emésztőrendszeri, a légzőszervi daganatos betegségek. A melanoma és bőr egyéb daganatos megbetegedései harmadik vezető helyre léptek elő az utóbbi években, megelőzve az emlő rosszindulatos betegségeit

A Nemzeti Rákregiszter adatait figyelemmel kisérve elmondható, Magyarországon évente több mint 90 000 új daganatos eset kerül felfedezésre, bejelentésre.

2017. február 02., 06:06